Pravidelným účastníkem býval šestinásobný paralympijský vítěz Jiří Ježek, který je také absolutním vítězem Mamut Tour z roku 2010. Na letošní rok se bohužel Jirka, který již ukončil aktivní kariéru, omluvil, měl povinnosti v USA. 

Mamut Tour letos nově využil zázemí Střední zemědělské školy v Přerově a z jeho areálu rovněž vystartoval. Velké prostory přerovského výstaviště jsou v rekonstrukci, ale věříme, že areál SZŠ plný zeleně splnil svůj účel a startující měli veškerý konfort na jednom místě.

Mamut Tour sice startuje na Hané, v Přerově, ale po několika kilometrech míří do kopců. Trať, na jejímž vzniku zanechali rukopis bývalí cyklisté, se stáčí do Hostýnských vrchů. Právě díky malebným vesničkám a přírodní kulise hostýnských lesů, získává „MAMUT“ stále větší oblibu mezi cyklisty.

Dopracovat se k  “dospělému“ číslu (19) vyžaduje od pořadatele obrovské nadšení, pevné nervy, lásku k cyklistice a spoustu zkušeností. Jak to kdysi všechno začalo, odkrývá hlavní pořadatel závodu, Miroslav Kolář, ředitel závodu, který si už mezi cyklisty vybudoval dobré jméno: „Jako bývalí cyklisté jsme od roku 1997 začali pořádat jeden ze závodů kritérijní ligy ČR. Úpravy komunikace nám však znemožnily v tomto záměru pokračovat. Napadlo nás proto uspořádat cyklistickou akci nejen pro jezdce kategorie Elite, ale i pro "hobíky". V roce 2001 měl proto premiéru silniční cyklomaraton Mamut Tour, který se po kvalitním zajištění po dvou letech zařadil mezi šest vybraných maratonů u nás a na Slovensku a později byl součástí série cyklomaratonů 53×11 Marathon Cup. Postupně jsme do našeho portfolia přidali i závod MTB na 50 a 30 kilometrů, závody dětí, Nadační běh Přerovem a poslední roky i triatlon. Letos, již podruhé, je Mamut Tour součástí seriálu závodů RoadCup, který zastřešuje společnost RoadCycling CZ s.r.o.“

V současnosti nabízí Mamut Tour tři silniční trasy a to maratonskou vzdálenost 220 km s převýšením 3750 metrů, ta spadá do série RoadMarathon, střední variantu 143 km (2 458m), ta spadá do série RoadRace a krátkou 80 km trasu (939 m).

Na startu Mamuta se za dobu jeho existence objevila řada špičkových domácích i zahraničních jezdců a to z řad amatérů i profesionálů. Jmenovitě můžeme zmínit stále aktivního trojnásobného vítěze dlouhé trasy Tomáše Čera, exprofesionála Tomáše Bucháčka, rakouského profesionála týmu Hrinkow Floriana Gaugla a další. Největší hvězdou byl však pravidelně se účastnící paralympionik Jiří Ježek, který k závodu uvedl následující: Přerovský cyklistický závod Mamut Tour měl v mém závodním kalendáři své tradiční místo spoustu sezón. Je to úžasná sportovní akce! Profesionál ocení náročný profil závodu a bezpečí na silnicích a hobby jezdec zase možnost alespoň prvních pár desítek kilometrů absolvovat s těmi nejlepšími. Já sám se na tenhle závod vracel právě nejen z tréninkových důvodů, ale hlavně kvůli pohodové atmosféře, obětavým organizátorům a kontaktu s mými fanoušky z řady amatérských cyklistů, kterým jsem po závodu mohl být alespoň chvíli k dispozici. A věřím, že takový kontakt s fanoušky v příjemné atmosféře musí každý profesionální sportovec ocenit. Je obdivuhodné, co pořadatelský tým během víkendu dokáže zvládnout. Zvlášť při náročnosti na organizaci a zabezpečení tolika kilometrů silnic a cest, občerstvovacích stanic, a podobně. To vše dělají organizátoři s nadšením a ve svém volném čase. A podle mě to dělají skvěle, o čemž svědčí i stovky unavených, ale spokojených sportovců všech věkových a výkonnostních kategorií. Takže za mě pro Mamut Tour a Mamut Bike: Palec nahoru! a zároveň: Klobouk dolů!“

Všechny trasy, kromě nejkratší osmdesátky, která se jen přiblíží, projíždí tím nejlepším, co nabízí Hostýnské vrchy. Kopce jako Tesák, Troják, Hadovna, ale hlavně proslulé Grapy s více jak 20% stoupáním, či Lázy se navždy zapíší do vzpomínek všech účastníků. Zvlněný terén kolem Přerova a “vyfoukané“ roviny v závěru, to vše letošní mamut nabídl jako menu všem zúčastněným.

Letos také mohli fanoušci našeho závodu poprvé sledovat přímý přenos od společnosti TVcom.cz na webu RoadCycling.cz, a také byla v prostoru startu a cíle instalována velkoplošná obrazovka, kde mohli diváci, rodinní příslušníci, fanoušci, přímý přenos sledovat. Jako host přijal tentokrát pozvání Michal Klasa, několikanásobný mistr republiky na silnici i dráze a bronzový mediaplista OH v Moskvě, který předával ceny vítězům a byl také hostem přímého přenosu. Sponzorem těchto inovací se stala společnost PATRIA Finance.

Pevně doufáme, že se inovace ujaly a  budou nadále součástí dalších ročníků. V následujících dnech bude možné na webu RoadCycling.cz vidět i videosestřih 19. ročníku.

Nově se pořadatelé museli vyrovnat s novým zázemím a všemi úskalími s tím spojenými. "Pokud někde organizace skřípala, snad účastníci přijmou naši omluvu a ubezpečení, že v příštím roce uděláme vše pro nápravu," vzkazuje ředitel závodu Mirek Kolář.   

Více info, výsledky a fotogalerii k závodu najdete na www.RoadCup.cz

Různé fotogalerie naleznete zde:

Velká galerie fotek od Jirky Pražáka (Žiži), kde se najde skoro každý závodník, co to jel 

Reporty jezdců z týmu CK Vinohradské Šlapky

Report od Standy Prokeše  

Videoreportáž od TVcom.cz